HÖGLANDETS KOMPRESSORSERVICE

Kolvkompressor

Kolvkompressorn är den äldsta och vanligaste av alla kompressorer.

Kolvkompressorn är den äldsta och vanligaste av alla kompressorer och är en kompressor som passar bra när tryckluftsbehovet är litet och driftbehovet är mer sporadiskt och intermittent. Exempelvis ska inte en luftkyld kolvkompressors grad av belastning överstiga 60% och efter en användningstid på 2 minuter behöver den ca 1,5 minuts vila. Den har även en kompressionstid på max 4 timmar.   

Så fungerar en kolvkompressor 

Kolvkompressorn är uppbyggd av en eller flera cylindrar med kolvar som i sin tur drivs av en motor. Det är i cylindrarna som luften sug in och komprimeras i olika steg tills det skapas ett så kallat arbetstryck. Efter att komprimeringen har gjorts passerar tryckluften en efterkylare och fortsätter sen vidare ut i behållaren som besitter den komprimerade luften. Kolvkompressor finns i varianterna oljesmord eller oljefri. 

Oljesmord eller oljefri kolvkompressor?

I en oljesmord kolvkompressor smörjs kompressorns delar oftast av en stänksmörjning eller en trycksmörjning. Därför kommer tryckluften innehålla en viss mängd restolja när den gått igenom komprimerings processen. Något som behöver tas i beaktning beroende på om den typen av föroreningar är viktiga att minimera eller till och med eliminera i er verksamhet.

Den andra typen är som namnet avslöjar har en oljefri kompressor med smörjfria kolvringar och kommer inte släppa ifrån sig oljepartiklar i tryckluften. Smidigt och enkelt alternativ om det finns krav på att eliminera partiklar i tryckluften som producerats. 

En- eller flerstegskompressor?

Hur många cylindrar en kolvkompressor har kan variera mellan en och flera. I En-stegskompressorn komprimeras luften var för sig i varje cylinder och det sker med luft direkt från atmosfärstryck till arbetstryck. 

I en flerstegskompressor har flera cylindrar som i sin tur är sammankopplade i en serie där luften passerar och komprimeras stegvis. Mellan dessa stegen kyls tryckluften ner med luft eller vatten. En process som visat sig förbättra verkningsgraden samtidigt som man uppnår ett betydligt högre tryck än i En-stegskompressorn. 

Frågor om kolvkompressorer? 

Vi finns här för er så har ni några frågor är ni välkomna att ta kontakt med oss så delar vi med oss av vår erfarenhet och kunskap. Ni når oss enklats via telefon eller mejl och uppgifterna hittar längst när på sidan.

Malin Annerhult

VD / Försäljning

+(46)70-768 72 94
Skicka e-post

Här kan du bläddra i vår broschyr.